Er zijn verschillende redenen waarom het lastig is voor bedrijven en MKB'ers om inzichten te verkrijgen uit ruimtelijke data. Om te beginnen zien wij dat bedrijven vaak nog niet klaar zijn om met grote hoeveelheden data te werken gezien hun huidige data strategie. Veel organisaties werken in Microsoft Excel om data analyses uit te voeren, wat voor kleine en simpele analyses prima functioneert. Wanneer de hoeveelheid en complexiteit van data toeneemt, zoals bij ruimtelijk data, is Microsoft Excel vaak niet krachtig en flexibel genoeg. Daarnaast is werken met ruimtelijke data lastig omdat er ontzettend veel verschillende manieren zijn om deze bronnen beschikbaar te maken.
Om dit process makkelijker te maken voor bedrijven en MKB'ers hebben wij een data integratie systeem ontwikkeld. Een overzicht van het systeem is te zien in de foto hieronder. De "Tap Geosource" is een zelf ontwikkelde module die het mogelijk maakt om een breed assortiment aan ruimtelijke data bronnen naar binnen te halen. Deze data kan dan verstuurd worden naar een centrale database (in dit geval een data warehouse genoemd). Zo kan je eenvoudig de data centraliseren en hier analyses over uitvoeren.
Zoals te zien in het figuur, heeft onze tool de databronnen Leefbaarometer, OpenStreetMap (OSM), Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en energie labels centraal ontsloten in een data warehouse. Deze gekoppelde databronnen kan vastgoed bedrijven helpen de ruimtelijke vragen te beantwoorden, voorbeelden van ruimtelijke vragen:
De eerste drie ruimtelijke vraagstukken worden hieronder op basis van data beantwoordt.
Voor deze query hebben we de data van het Kadaster gecombineerd met gegevens uit OpenStreetMap. Hier kun je ook de kracht van het systeem op een grote dataset zien, om de afstand van alle miljoenen huizen uit te rekenen heeft het systeem maar 20 seconden nodig.
Om deze query te beantwoorden hebben we dezelfde databronnen gebruikt. Het resultaat kan gebruikt worden voor supermarkten om mogelijke locaties te vinden met hoog potentieel. De groene rondjes in de foto zijn een indicatie voor projecten die gebouwd gaan worden, de rondjes met een paarse rand staan voor bestaande supermarkten.
Deze query combineert data uit de Leefbaarometer, het Kadaster en een energielabel dataset. Over een aantal jaar moet elk kantoor een energielabel beter dan C hebben, deze query laat al deze kantoren zien, die ook nog in een goede buurt staan.
Werk jij op dagelijkse basis met ruimtelijke data en loop jij tegen vergelijkbare uitdagingen aan? Neem vrijblijvend contact op met Quantile voor een gratis consult over werken met ruimtelijke data.